Op zoek naar 10 kwaliteiten die mij Marleen maken. Welke herken jij?

Op zoek naar 10 kwaliteiten die mij Marleen maken. Welke herken jij?

28 januari 2019 0 Door mamamarleen

Zoals je weet, heb ik tijdens de zwangerschap van Koen 4 maanden zo goed als plat gelegen. Ik ben nog herstellende en zit daarom in een reïntegratietraject van het UWV. Het traject bestaat uit fysiek weer sterk worden, creatieve workshops waar ik blij van word en coaching. Met name coaching tussen werk/privé balans, maar ook coaching om te ontdekken waar ik blij van word, waar ik goed in ben en wat ik nodig heb in een nieuwe baan. Zo waardevol! Ik zie het als een mooi cadeau dat ik hier begeleiding bij krijg. 

Eén van de onderdelen is een spel om je eigen kernkwaliteiten te ontdekken. Nou heb ik vaker dit soort spellen gedaan en kan ik er wel een paar van mezelf noemen. Toch vind ik het altijd leuk om zo’n spel opnieuw te spelen. Mijn wens was om één kwaliteit te ontdekken die ik zelf nog niet als kwaliteit zag. Dat is gelukt! 

In dit blog vertel ik over het spel, hoe ik van meer dan 100 kwaliteiten tot een top 10 kwam, wat de woorden voor mij betekenen en hoe ik het in de praktijk toepas. Lees je mee?

Welke woorden passen bij mij?

Mijn coach had een kaartspel bij zich met meer dan 100 kwaliteiten. Ze zei: “Iedereen kan kwaliteiten ontwikkelen, maar kernkwaliteiten zijn die dingen die jou jou maken. Die jij van nature in je hebt. Als we dat weghalen, herken jij jezelf niet meer”. Ze legde 5 kaarten neer en daar haalde ik de kaarten uit die bij mij passen. Na de eerste ronde waren er nog 60 kaarten over. Tijdens de opdracht ging er veel door me heen. “Vinden anderen me niet arrogant als ik dit zeg?”, “Klopt dit wel?”, “Dit vind ik wel, maar dit komt niet altijd tot uiting.”, “Zien anderen mij ook zo?”, “Is dit alleen zakelijk of ook privé?”. Soms heb ik het idee dat ik privé een andere Marleen ben dan zakelijk. Ach ja, een schizofreen is nooit alleen ;).

Ik heb de kaarten bij elkaar gelegd die voor mij ongeveer hetzelfde betekenen. Ze vroeg me welke woorden ik op mijn CV zou zetten. Kijk, daar kan ik wat mee! Er zijn namelijk veel woorden die ik nooit op mijn CV zou zetten. Betrouwbaar is geen kernkwaliteit, dat is een vanzelfsprekendheid vind ik. Als een bedrijf zegt “Wij zijn betrouwbaar, servicegericht en flexibel”, dan denk ik dat mag ik hopen. Anders kan je de toko beter sluiten. Zo’n rondje ruimt op! Toen waren er nog maar 12 over. 

Verrassing!

Op zoek naar het verrassende woord, die ene kwaliteit die ik nog niet als kwaliteit zag. Het is het woord duidelijk geworden. Ik zie mezelf niet als duidelijk, maar mensen om me heen zien mij vaak wel zo. Mijn coach vond dat duidelijk goed bij mij past. “Jij geeft duidelijk aan wat je in dit traject wilt leren en wilt bereiken. Je verwoordt duidelijk wat iets voor jou betekent. En je kan duidelijk uitleggen”. Mooi om te zien dat juist dit woord naar voren kwam. Pm zegt regelmatig “Zeg nou eens duidelijk wat JIJ wilt”. Het grappige is dat duidelijk één van mijn drie focuswoorden voor 2019 is, omdat ik duidelijker wil zijn in wat ik wil en wat ik nodig heb. Bijzonder om te zien dat een woord dat ik als aandachtspunt zie, dat iemand anders dat als mijn kwaliteit ziet. 

Geduld is een nieuwe kwaliteit van mij. Vroeger zag ik mezelf nooit als geduldig, maar sinds ik kinderen heb, heb ik eindeloos geduld om iets uit te leggen. En nog een keer, en nog een keer en nog een keer. Ik ben met Lisa letters aan het oefenen, heerlijk vind ik dat! Ik geniet ervan als ze ineens zegt “De T van Tik tik tik”. Is het je wel eens opgevallen dat de hoofdletter T op een hamertje lijkt en dat je daarmee kan tikken? Of dat de hoofdletter J een kapstok is waar je je jas aan op kan hangen?

Wat zijn mijn 10 kernkwaliteiten en hoe pas ik ze toe?

  1. Enthousiast – Ik ben snel enthousiast en ben over veel dingen enthousiast. Als ik niet (meer) enthousiast ben, kan ik er beter mee stoppen.
  2. Veelzijdig/afwisseling – Ik houd van afwisseling en word ongelukkig als ik elke dag hetzelfde zou moeten doen. Ook ben ik een generalist en weet ik van veel dingen een beetje, op marketinggebied dan haha. Afwisseling uit zich bijvoorbeeld in eten, verschillende soorten kleding, maar ook in de dingen die ik doe. Dit is voor mij een heel belangrijk onderdeel in mijn werk. Als ik geen afwisseling heb, verlies ik mijn enthousiasme.
  3. Praktisch – Ik ben praktisch ingesteld, zowel privé als zakelijk. Je zal mij bijvoorbeeld niet snel op schoenen zien lopen die alleen mooi zijn, maar niet functioneel. Dat lijkt me sowieso een uitdaging met twee kleine kinderen haha.  Ook zakelijk benader ik marketing op een praktische manier. De adviezen die ik geef, kunnen direct worden toegepast. Vandaag nog!
  4. Intuïtief – Ik vertrouw op mijn gevoel. Als het niet klopt, moet ik het niet doen. Ik laat dingen graag ontstaan. Ook de onderwerpen voor MamaMarleen ontstaan. Ik heb geen bloglijst met onderwerpen. Ik zie iets en denk hé dat is interessant en schrijf daar een blog over. De adviezen die ik geef, ontstaan ook tijdens het gesprek. 
  5. Inspirerend – Ik word blij als mensen me inspirerend noemen. Dat is ook mijn wens met MamaMarleen. Als ik anderen kan inspireren hoe ik het als mama/vrouw/mens doe en waar ik tegen aanloop, word ik daar blij van. Dat betekent dat ik op een eerlijke manier blog, over de leuke, maar ook over de pittige dingen.
  6. Zelfstandig – Ik ben iemand die zelfstandig aan de slag gaat. Nu ook op mijn ‘stageplek’. Dit is de opdracht, wat heb ik daarvoor nodig? Welke informatie moet ik hebben? Wie kan mij daarbij helpen? Hallo persoon, heb je tijd voor mij?
  7. Organisator – Op mijn allereerste visitekaartje stond alles kan geregeld worden! Dat was ver voordat ik met Backhuijs Communicatie begon. Ik zit vaak in de rol van organisator. Dat kan voor een evenement zijn, maar ook als communicatieprofessional. Als ik de wensen voor bijvoorbeeld een website inventariseer en kijk welke partijen nodig zijn, ben ik ook organisator. Ik denk dat je als CEO Gezin sowieso een organisator bent door de vele kleine dingen die je als mama regelt en in de gaten houdt. Ik ben blij dat ik deze rol steeds meer weer op kan pakken. 
  8. Verantwoordelijk – Verantwoordelijk is een woord waar ik soms te veel van heb. Als ik bijvoorbeeld een evenement organiseer, zal ik altijd checken, dubbel checken en zorgen dat ik als vliegend keep aanwezig ben. Ook als ik alleen uitvoerend medewerker ben. Het nadeel is dat ik ergens ook vaak mijn probleem van maak. En dat mensen gemakkelijk zaken over de spreekwoordelijke schutting flikkeren. 
  9. Duidelijk – Hoe mooi is het dat ik verrast werd door mijn eigen focuswoord.
  10. Geduldig – Ik neem mensen graag aan de hand mee, zodat ze die stappen kunnen zetten die ze op dat moment nodig hebben. En als dat betekent dat ik iets 10x uit moet leggen, doe ik dat met liefde op 10 verschillende manieren. 

Herken jij mij hierin?

Ik ben benieuwd of jij mij in deze kernkwaliteiten herkent. Klopt de volgorde of zou je de kwaliteiten op een andere manier indelen? Of mis je kwaliteiten, dat kan natuurlijk ook.

Wat zijn jouw kernkwaliteiten?

Weet jij wat jouw 5 kernkwaliteiten zijn? Hoe pas jij die toe in je dagelijkse leven? Ik vind het leuk als je reageert!

Ps. Er zitten fouten op mijn website, ik ben er mee bezig.