Je bent sterker dan je denkt

Je bent sterker dan je denkt

17 januari 2019 0 Door mamamarleen

JMijn eerste blog van het nieuwe jaar. De titel had ik al in mijn hoofd. Iemand vroeg me wat ik zou vertellen als ik 1 minuut mocht spreken voor een volle zaal. Het eerste dat in mij op kwam, was je bent sterker dan je denkt. Dit heb ik afgelopen jaar aan de levende lijven mogen ervaren! 

Van pijn naar dankbaarheid

Sinds mijn 16e worstel ik met mijn gezondheid. Vaak ziek, veel lichamelijke klachten en altijd moe. Daar kwam vorig jaar de intense bekkenpijn bij. Ik heb 4 maanden zo goed als plat gelegen en kon weinig. Fysiek niets kunnen heeft grote invloed op hoe je je mentaal voelt. Men zegt altijd dat je niet meer krijgt dan dat je aankan, blijkbaar ben ik mentaal sterk ;). 

Ik heb heul veel uren gelegen! In bed, op de bank of in de bubbels. Ik was met mijn aandacht bij wat ik niet kon en de pijn die ik zou krijgen als ik dingen wel zou doen. Alles wat ik wilde doen, kon niet. Alle andere dingen voelden als een B-keus. Tijdens die uren liggen heb ik veel meditaties gedaan. Ik heb geleerd dat ik geen zwak lijf heb, maar een gevoelig lijf dat tegen mij praat en dat ik daar naar mag luisteren. Ik heb geleerd wat de kracht van gedachten is. En ik voel dankbaarheid. Ongelofelijk veel dankbaarheid voor de lieve mensen om me heen, onze gezonde aapies en letterlijk elke stap die ik heb gezet. 

Weer sterk worden

Ik was 32, had 2 prachtige kinderen en kon niet eens naar de speeltuin met ze! Is dit de moeder die ik wil zijn? Nee. Tranen over mijn wangen. Ik ben naar een orthomoleculair therapeut gegaan, heb mijn voeding aangepast en heb dit aangevuld met veel supplementen. Ook ben ik gaan trainen met een fysiotherapeut. Mijn doel was om fysiek weer sterk te worden. Ik merkte dat zodra ik fysiek meer kon, ik mentaal de dingen ook makkelijker aankon. De was? Oh die gooi ik wel in de wasmachine, terwijl ik er eerst letterlijk als een berg tegenop zag. 

Mijn trainer heeft alles goed op scherp gezet, dat had ik nodig! Ik kreeg de opdracht om met een plank een bal tegen de muur te slaan. Ik miste keer op keer en hij zag mij stuntelen. Hij vroeg me om al mijn gedachten te delen. “Dit kan ik niet. Ik had vroeger een hekel aan slagbal. Ik sla altijd mis. Dit doet pijn. Die ongecontroleerde beweging als ik sla, gaan pijn doen.” Hij zei tegen me: “Marleen je bent zo aan het mierenneuken. Je bent zo gefocust op alles wat je lijf niet kan, dat je helemaal vergeet wat het doel is. Genieten van het leven met je mooie gezin”. Autsj die kwam binnen! 

“Ik wil dat je je voorstelt dat je die bal keihard tegen de muur slaat. Je raakt die bal zo hard, dat hij dwars door de muur heen gaat. Zie je het voor je? Voel je het in heel je lijf? Pak die bal, pak die plank en in 2x sla jij die bal tegen de muur aan”. Ik pakte de plank, haalde uit, raakte de bal, maar ik raakte hem niet goed. Ik pakte de plank nog een keer en sloeg de bal keihard tegen de muur aan. Man wat was ik blij! Deed het pijn? Nee. Kan ik het nog een keer? Hell yeah! Met deze oefening heeft hij me letterlijk de koppeling in mijn hersens kapot laten slaan. De koppeling tussen ik heb pijn en ik kan dit niet. 

Sterker worden met de Kaizen-methode

Ook heeft hij me de Kaizen-methode geleerd. Bij de Kaizen-methode voer je veranderingen door door ieniemienie kleine stapjes te zetten. Zo klein dat je hersens niet registreren dat je iets aan het veranderen bent. Dit doe je elke dag en elke dag 1 ieniemienie stapje meer. Voor mij echt een eye-opener, want ik sta of 200% aan of volledig uit. Ik heb geen tussenstand. Ondertussen doe ik elke dag 10 minuten yogahoudingen (ik ben begonnen met 1 minuut), kan ik 5 minuten op de grond zitten en loop ik steeds vaker zonder bekkenband. 

Mijn 8 sterkste momenten

Sindsdien kijk ik naar wat ik wel kan. En dat is elke week meer! Ik focus me op dingen waar ik blij van word en denk regelmatig terug aan de momenten waarop ik sterker was dan ik dacht. Als ik dit doe, voel ik me blij, voel ik kracht en ben ik ongelofelijk trots op mezelf.

Ik deel mijn 8 sterkste momenten graag met jou.

 1. De geboorte van Koen. In 2 uur en 50 minuten is onze beer van een vent geboren. Met 4,4 kilo, zonder pijn (en pijnbestrijding) en precies zoals ik me had voorgesteld. Ik ben sterker dan ik dacht!
 2. De eerste keer alleen met Lisa en Koen. 
 3. 16 maanden borstvoeding (Lisa 9 maanden en Koen 7 maanden). Bij Koen had ik 11 tot 14 voedingen per dag en heb ik meerdere dagen gehad dat hij elk uur wilde drinken. 
 4. Ik ben iemand die veel slaap nodig heeft, ik functioneer best goed ondanks de gebroken nachten. 
 5. 3x 8 tot 10 dagen alleen met onze aapies terwijl Pm in het buitenland zat. 
 6. Ik ben 16 kilo lichter dan voor de zwangerschappen 🙂 :). Het is een andere manier van eten, geen dieet. Ik voel me goed, het kost me weinig moeite en ik mag alles eten wat ik wil. 
 7. In de kerstvakantie hadden we 3 zieken hier thuis. Ik heb de boel draaiende gehouden. Best een uitdaging met een baby die 3 dagen alleen maar op mij wilde liggen, ook s’ nachts. 
 8. Vorige week heb ik na precies een jaar twee uur gewerkt, daarna mee geluncht en gesport met de fysio. 

Ik ben fit, sterk en zorg goed voor mezelf

Ik geloof in de kracht van mantra’s (of affirmaties). Meerdere keren per dag herhaal ik het mantra: Ik ben fit, sterk en zorg goed voor mezelf. 

 • Fit betekent voor mij dat ik energie heb om de dingen te doen die ik wil doen en dat ik me gezond voel. 
 • Sterk door keuzes te maken waar ik achter sta en te vertrouwen op de kracht van mijn lijf.
 • Goed voor mezelf zorgen betekent dat ik luister naar wat mijn lijf nodig heeft. Dat kan ook betekenen dat ik bijvoorbeeld eerst ga liggen en daarna iets ga doen. Of de dag start met yogahoudingen.

Voordat ik aan dit blog begon, trok ik deze prachtige kaart. De godin Sekhmet had de boodschap ‘Wees sterk’ voor mij. Je bent sterker dan je denkt, en je sterkte verzekert je van een goede uitkomst. Zie jezelf als sterk en zegevierend. Klaag niet. Je bent de belichaming van kracht, niet van een slachtoffer. Toevallig? Toeval bestaat niet, dit moest mijn eerste blog van het nieuwe jaar worden!

Wanneer was jij sterker dan je dacht? Ik vind het leuk als je je ervaringen deelt.

Ps. Er zitten foutmeldingen op mijn website. Ik ben er mee bezig.