In balans op woensdag en vrijdag

In balans op woensdag en vrijdag

23 augustus 2018 1 Door mamamarleen

Ken je dat? Dat de behoeften van je kind anders zijn dan je eigen behoeften? Wie zijn behoeften hebben dan voorrang? En hoe zorg je dat het voor allebei een fijne dag is? Op de woensdagen en vrijdagen is het altijd zoeken naar waar ik behoefte aan heb en wat ik nodig heb en wat Lisa nodig heeft. Koen zijn behoeften zijn vrij helder. Eten, slapen, schone luier en veel knuffelen, makkelijker kan niet! Ik merk aan Lisa dat als we niets gaan doen dat ze rond 10 uur vervelend wordt. Dan is ze 3-4 uur wakker en vliegt het speelgoed door de kamer of heb ik ineens krassen op mijn arm of gezicht. Ze wilt aandacht en met mij spelen, het liefst de hele dag. Best begrijpelijk nadat ze twee dagen bij de gastouder is geweest.

Dan is het tijd om iets te gaan doen! Ook als dat betekent dat het voor mij beter is om te liggen, omdat mijn lijf zeer doet. Ik moet op zo’n moment niet naar de speeltuin gaan, maar naar de stad doet het altijd goed. Zelfs met pijn in mijn bekken en onderrug is het voor mij minder belastend om met de bus naar de stad te gaan dan om hele dag met onze aapjes thuis te zijn. Een dag thuis betekent veel tillen en haar continu vermaken. Tijdens het voeden of als ze even zelf moet spelen, ben ik veel aan het corrigeren. Ik kan je verklappen dat de dag daar niet gezelliger op wordt. Gelukkig kan ik nu weer naar de stad! Dat kon 1,5 maand geleden nog niet. 

Met de bus

Lisa vindt het fantastisch om met de bus te gaan. “Wat doen de deuren van de bus?” Vol trots zegt ze dan “Open en dicht.” “Wat zegt de buschauffeur?” “Dag allemaal.” Als we langs het ziekenhuis rijden, zegt ze “Lisa boren ziekehuis. Koen ook boren. Papa ook? Mama nie boren ziekenhuis.” En zo vermaken wij ons prima in de bus op weg naar de stad. Ze weet dat we in de stad altijd wat lekkers kopen en dat ze mag lopen. Het liefst loopt ze alles haha. Oh wat ben ik blij met de anti-weglooparmband, echt de uitvinding van de eeuw! We hebben allebei een armband om en zij kan zoveel lopen als ze wilt. Scheelt mij weer veul over het marktplein rennen, wat ik ook echt goed kan (maar niet heus). Het liefst wil ze Koen duwen en mag ik niet helpen. Zij kan haar energie kwijt, we hebben veel tijd samen en ik heb mijn boodschapjes. En een extra voordeel is dat ze na zo’n ochtend lang slaapt. 

Tegelijk slapen

Op zo’n dag is mijn grootste uitdaging dat Lisa en Koen tegelijk slapen. Want deze mama moet ook echt slapen, zeker als we weg zijn geweest. Lisa slaapt meestal 2,5 uur en ik probeer het zo te timen dat Koen in ieder geval een uur in diezelfde tijd slaapt. Maar hè, het blijven kinderen met een eigen wil ;). Het zal niet de eerste keer zijn dat Koen wakker bij mij in bed ligt en breeduit ligt te lachen. Ach ja, zolang ik maar in bed lig, is het goed. Dan geniet ik van Koen zijn heerlijke lachebekje en liggen we samen met de knuffels te spelen. 

Hoe voelt het vandaag?

Ik probeer de ochtend te beginnen door even af te stemmen. Dan ga ik zitten en zet ik mijn voeten goed op de grond. Even voelen hoe het vandaag is. Hoe staat het met mijn energie? En hoe is het met de pijn? Staat het stoplicht op groen, oranje of rood? Ik adem dan heel bewust naar mijn voeten en voel ze warm worden. Vervolgens stel ik mezelf de vraag “wat heb ik vandaag nodig”? De woorden die naar boven komen zijn mooi en het kan van alles zijn. Genieten. Zijn. Liggen. Slapen. Vertrouwen. Joy. Proeven. Voelen. Vanmorgen hoorde ik warmte, dat kan ik wel gebruiken op deze regenachtige ochtend.

Het is altijd één woord. Het mooie is dat als ik aan het eind van de dag terugkijk, ik meestal onbewust hetzelfde woord noem. Ook merk ik duidelijk verschil of ik de ochtend met deze 5 minuten afstemmen begin of niet. Als ik het niet doe, voelt de dag zwaarder en duurt het langer. En toch doe ik het niet elke dag. Dan schiet het er erbij in, omdat ze ’s ochtends tegelijk wakker zijn. Of omdat ik er niet aan denk. Weetje, het is zo simpel en het kost me 5 minuten. Ik kan het zelfs doen als ik op de wc zit! Wat heb ik nodig om te zorgen dat ik dit elke dag doe? Een mooie vraag om over na te denken.

Uit de weerstand

Vorige week was een dag met veel weerstand. Ik was moe en mijn lijf deed zeer. Op zo’n moment ben ik meer bezig met dat ze allebei vroeg slapen, zodat ik zelf ook kan liggen dan met de dag zelf. Of ik bedenk dingen die we liggend kunnen doen terwijl Lisa vol energie zit. Ik kan dan niet echt van de dag genieten en de dag duurt lang. Ik vind het moeilijk om Lisa te vermaken en zij is na 5 minuten verveeld.

’s Avonds toen ik Koen aan het voeden was, vroeg ik mezelf in gedachten: wat de 10 dingen waren waar ik die dag dankbaar voor was. Ik voelde weerstand en er kwam niets. Waar werd ik blij van vandaag? Soms kan het helpen om de vraag anders te formuleren. En daar kwamen de woorden …

  • Dat ik met de bus naar de stad kan en niet meer heel de dag thuis hoef te zitten/liggen;
  • Dat Lisa zo goed kan lopen;
  • Dat Koen zo goed groeit op mijn mamamelk;
  • Dat PM heerlijk had gekookt;
  • Dat ik een uur heb kunnen slapen;
  • Dat Koen zo’n relaxt ventje is en zoveel lacht;
  • Dat Lisa me heeft geholpen met de bananen, druiven en melk in het wagentje leggen. En ze alle druiven op had voor we thuis waren ;);
  • Dat we samen liedjes hebben gezongen;
  • Dat Lisa zo super veel begrijpt;
 • Dat PM met allebei in bad is geweest en zo’n lieve, gekke papa is.

Ik voelde de weerstand van me afglijden.
Wat een fijne dag was dit! Dank je wel lieve Lisa en Koen voor deze heerlijke dag met z’n drietjes <3.

Hoe zorg jij voor balans op de dagen met je kinderen?
Ik vind het leuk als je je ervaringen deelt.

Ps. Nou lijkt het net alsof Lisa een vervelend kind is dat niet luistert, maar dat is absoluut niet zo. Misschien ben ik zelf wel vervelend.