Hoe ik het vertrouwen in mijn lijf weer terug kreeg

Hoe ik het vertrouwen in mijn lijf weer terug kreeg

3 februari 2019 0 Door mamamarleen

Vorige week was ik bij een vriendin. Ze is pas bevallen en vroeg me “Marleen, komt het ooit weer goed? Ik ben bang dat ik fysiek de dingen niet meer kan doen die ik deed. Hoe was dat voor jou? Hoe houd jij vertrouwen in jezelf?”

Mooie vraag! In dit blog vertel ik hoe ik ermee omging in de tijd dat ik weinig tot niets kon. En hoe ik het vertrouwen in mijn lijf weer terug kreeg.

Los van dat ik fysiek weinig kon, merkte ik dat het mentaal ook een grote impact op mij had. Alles wat ik wilde doen, kon ik niet. Alle andere dingen voelden als een B-keus. Gelukkig kunnen we ons brein een beetje foppen ;). En lukte het me om weer dankbaarheid te voelen en weer positief over mezelf te denken.

5 dingen die mij hielpen om het vertrouwen in mijn lijf weer terug te krijgen

Er zijn 5 dingen die mij enorm geholpen hebben om het vertrouwen in mijn lijf weer terug te krijgen én om dat vast te houden. Daarnaast is rust het sleutelwoord. Nog steeds lig ik veel en zorg ik dat ik na een fysieke inspanning weer kan liggen.

Mijn 5 tips, lees je mee?

  1. De eerste letterlijke stappen die ik weer kon zetten. De eerste keer tot de hoek van de straat. De keer erna naar de Lidl. Niet om boodschappen te doen, maar gewoon om te oefenen. Even voor jouw beeldvorming, ik woon 140 meter bij de Lidl vandaan. Ik was kapot! Ik moest zitten en pas na 10 minuten kon ik weer terug lopen. En toch gaf me dit moed, want 2 dagen eerder kon ik het nog niet. Als ik het vertrouwen weer even kwijt bent, want hé ik ben ook maar een mens, helpt het mij om te bedenken wat ik 9 maanden geleden niet kon en wat ik nu wel kan. Dan voel ik weer kracht om nieuwe stappen vooruit te zetten.
  2. Kleine oefeningen thuis. Ik begon met bekkenoefeningen die ik liggend in bed tijdens het voeden kon doen. Het was fijn dat ik een bekkenfysio had die rekening met mijn situatie hield. In de kraamweek is ze 2x bij mij thuis geweest en ze gaf oefeningen die ik tijdens het voeden kon doen. Leuk als een specialist bedenkt dat je een half uur oefeningen moet doen, maar met een new born baby die borstvoeding krijgt en een rondrennende peuter is dat niet haalbaar. De kleine oefeningen maakte dat ik elke dag ietsjepietsje meer kon. De oefeningen in bed werden oefeningen op de bank en zijn nu staande oefeningen.
  3. Oefenen via de Kaizen-methode. Onze hersenen zijn bang voor verandering. Ook als dat om een goede verandering gaat die je gezondheid bevordert. De muppet in ons hoofd laat ons maar wat graag weten dat we vooral moeten blijven waar we zitten. De Kaizen-methode gaat er vanuit dat je ieniemienie kleine stapjes zet. Zo klein dat je hersens niet registreren dat je aan het veranderen bent. Maar wel elke dag. En elke dag een ieniemienie klein stapje meer! Wat heel belangrijk is, is dat je elke stap viert alsof je kampioen bent geworden. Yes, elke dag een stap meer dan gister. Yes, ik kan het elke dag doen, ook op een hele drukke dag. En het allerbelangrijkste yes, elke dag resultaat. Yeahh!! Als dat geen vertrouwensboost geeft, weet ik het ook niet meer.
  4. Mantra’s. Onze hersens maken geen verschil tussen dingen die werkelijk zijn en dingen die jij je voorstelt. Als jij je veel angst voorstelt, voel je letterlijk de angst en spanning in je lijf. Andersom geldt dit ook. Als jij je voorstelt dat je het kan, lukt het (waarschijnlijk). Het is belangrijk dat je mantra’s in de positieve tijd verwoordt. Het zijn korte en krachtige zinnen. En dat je voelt dat het al zo is. Elke dag zeg ik tegen mezelf “Ik ben fit en pijnvrij”. Of “Ik ben fit, sterk en zorg goed voor mezelf”. Of “Ik ben fit en fysiek in balans”. Of “Mijn bekken is sterk en soepel”. Of ….. net wat er op dat moment in me opkomt. Niet af en toe een keer. Maar elke dag opnieuw! Tijdens het voeden, als ik op de wc zit of als ik onder de douche sta.
  5. En het aller aller belangrijkste zijn mijn lief. Ik ben de tel kwijt geraakt hoe vaak Pm heeft gezegd “Komt wel goed schatje” of “Ga maar even liggen, dan kan je vanmiddag een rondje lopen met Lisa & Koen”. Heel fijn!!

Het komt goed!

Ik ben er nog niet en ik weet ook niet hoe lang het nog gaat duren voordat ik weer helemaal de oude ben. Dat het goed gaat komen, dat weet ik wel!

En als ik van 4 maanden zo goed als plat liggen kan komen waar ik nu ben, kan jij het ook! Ongeacht of je net bevallen bent, of bijvoorbeeld een blessure of een chronische ziekte hebt.

Ps. Iedereen die zegt dat je alles wat je wilt kan manifesteren door je wens het universum in te sturen en je daarna open te stellen en af te wachten, vind ik niet zo lief. Ja, ik heb mijn wens uitgesproken, maar ja ik heb er ook kei en keihard voor gewerkt. Elke dag opnieuw. En dat doe ik nog.