9 dagen alleen, wat heeft dit mij gebracht?

9 dagen alleen, wat heeft dit mij gebracht?

4 september 2018 1 Door mamamarleen

PM is voor het eerst sinds Lisa geboren is 9 dagen weg. Hij is wel vaker weggeweest, maar dan was het voor 4 of 5 dagen. Ook is het de eerste keer dat Lisa zich bewust is van het feit dat PM er niet is. Na de geboorte van Koen stonden er gelukkig nog geen reizen gepland. Ik zag er best wel tegenop met 2 kleine kinderen en een lijf dat nog niet doet wat ik wil. Vooral het naar bed brengen. Ook mijn eigen emoties vond ik lastig. Voorheen voelde ik me zielig als hij weg was, (wat nergens op slaat maar zo voelde ik me wel) maar nu kon dat niet. Als ik me zielig voel en het zwaar vind wat breng ik dan op Lisa en Koen over?

Toen ik hoorde dat hij 9 dagen naar Berlijn moest, heb ik direct mijn schoonmoeder gebeld of ze kon komen logeren. Mooi, dat was geregeld! Ook had ik leuke dingen gepland om samen met Lisa en Koen te doen.

Aftelkalender

Ik heb Lisa uitgelegd dat papa op reis is en 9 nachtjes weggaat. Samen hebben we een aftelkalender gemaakt en elke ochtend als ze wakker werd, mocht ze een stempel zetten. Ik heb haar verteld dat papa een grote koffer meeneemt en in een hotel gaat logeren. Lisa heeft bij oma gelogeerd, dus dat woord kent ze. “Wat neemt papa allemaal mee in zijn koffer?” “Uh … onderbroek?” “Ja. Wat nog meer?” “Tandenborstel. Pyjama. T-shirt. Sokken. Schoenen. Hurk.” “Een jurk? Papa draagt toch geen jurk?” “Oh nee hihi, papa boek aan.” Ik vertelde haar dat papa ook schaap meeneemt. Jij hebt Sjef, Koen heeft Frits, mama heeft beer en papa heeft schaap. Allemaal kuffel slape?” Ja, dan hebben we allemaal een knuffel om mee te slapen, dat is fijn”.

De eerste dag is het altijd goed om iets te gaan doen en zijn we gelijk met PM weggegaan. We zijn bij mijn zus geweest. Lisa is fan van de boerderij en daar heeft ze echte paarden, koeien, kippen en een tractor gezien. Haar ochtend kon niet meer stuk! ’s Middags was het huilen, huilen en huilen. Oké, I can handle this! Ik kan dit 9 dagen! Ik ben een sterke mama! Donderdag voelde ik me alsnog zielig. We waren 5 jaar samen en mijn schatje zat in Berlijn. Nou moe! Ik heb mezelf op een dagje sauna getrakteerd en genoten van de dag. Oh dat had mijn lijf nodig. Zaterdag was Lisa heel verdrietig. Oma was twee dagen gezellig geweest en daarna was ze compleet van slag. Ze werd ’s middags huilend wakker, vond het stom dat oma weg was, wilde niet meer slapen, miste papa en vond Koen en vooral mij stom. De rest van de middag was er veel weerstand en waren er veel tranen bij Lisa. We hebben samen veel geknuffeld en gelezen, zijn nog een stukje gaan wandelen en ze mocht Koen duwen. Gelukkig konden we zondagochtend eventjes FaceTimen met papa en daarna was het weer goed.

Naar bed brengen? Hoe dan??

Het meeste zag ik op tegen het naar bed brengen. Hoe de **** doe ik dat in mijn eentje als ze allebei tegelijk naar bed gaan? Normaal legt PM Lisa in bed en doe ik Koen. De paar keer dat PM weg was en ik het alleen moest doen, waren geen succes. Ik had geprobeerd om …

  • Eerst Koen in bed te leggen terwijl Lisa beneden Bumba aan het kijken was. Die 3 kwartier!!! dat ik boven was, zat ik echt niet lekker. Dalijk ligt de hele woonkamer overhoop. Is er iets kapot. Of wat als ze gaat huilen of er iets is, dan hoor ik haar niet. Ik heb het geluk dat Lisa s’ avonds heel moe is en braaf met haar duim in haar mond op die stoel blijft zitten, maar voor mijn eigen gemoedstoestand was dit geen fijne optie. Zeker niet voor 9 dagen.
  • Koen in de draagzak te doen en dan Lisa in bed leggen. Men wat een hoop verzet en weerstand! Het was fysiek zwaar, het duurde ik weet niet hoe lang en ik moest vaak terug omdat ze bleef huilen.
  • Ze tegelijk op het grote bed te doen. Lisa de fles en Koen drinken terwijl ik een boekje voorlas. Nou mooi niet dus hè. Weerstand van allebei omdat ik meer met de ander bezig was. Koen dronk niet en Lisa deed er 4 keer zo lang over.
 • Koen te voeden terwijl Lisa op ons bed Bumba zat te kijken. Op zich ging dit wel ok, behalve dat Lisa nog steeds lang alleen was en we de pech hadden dat ze moest overgeven en ons hele bed onder zat. Tja, toen had ik s ‘avonds geen dekbed meer.

Ik heb er lang over nagedacht en bleef er tegenop zien. De beste oplossing was om Koen mee naar boven te nemen en op het kleed te leggen en dan Lisa in bed te leggen. Het nadeel is dat Koen aan het eind van de dag moe is en niet alleen op het kleed wil en het zitten fysiek voor mij heel zwaar is. Dan zit ik te lang op een stoel, eerst aan tafel, dan televisie kijken, dan bij Lisa 20 minuten en dan bij Koen 45 minuten.

Ineens had ik het! De logeerkamer. Beneden tandenpoetsen en daarna met z’n allen naar boven, Koen op het logeerbed, Lisa pyjamaatje aan en boekje uitzoeken. Dan met z’n allen in het ‘omabed’ zoals Lisa het noemt. Zolang Koen met zijn duim in zijn mond tegen mij aan kan liggen, is het goed. Ik kan liggen en ik heb de volle aandacht voor Lisa. Samen boekje lezen (of twee of drie ;)), fles drinken, over de dag kletsen en naar bed. De eerste avond wilde Lisa de ‘kietelmachine’ en alle andere dingen die PM elke avond doet. “Nee lieverd, dat is van papa en jou. Wij hebben net samen fijn geknuffeld en boekjes gelezen. Nu is het bedtijd en ga je lekker slapen.” “Oké, weltuste mama.” Ze ging liggen en ze sliep. Daarna had ik alle rust om Koen te voeden en in bed te leggen. Heel fijn!

Wat heeft dit avontuur me gebracht?

Wat ik mooi vind, is dat ik altijd meer bewust ben als PM weg is. Dan stel ik mezelf een doel om bijvoorbeeld geen suiker te eten, goede afleiding tegen het missen. Of doe ik meer meditaties. Zo stelde ik mezelf nu de vraag: wat hebben deze dagen alleen met de kinderen me gebracht?

  • Dat ik lichamelijk meer kan dan ik dacht. Het is fysiek een uitdaging nu ik twee extra handen mis, maar ik kan het wel! De kinderwagen in en uit de auto. De kinderen naar boven of beneden brengen. Allebei tegelijk huilen. Allebei tegelijk aandacht. Veel (poep)luiers op een dag. In bad doen. Het is fysiek behoorlijk zwaar, maar het lukt!
  • Quality time met Lisa. Als PM thuis is, doet hij veel met Lisa. Ze is echt een papa’s meisje en zeker omdat ik Koen nog voed, trekt ze meer naar PM. Nu heb ik Koen bewust vaker weggelegd zodat ik ook één-op-één met Lisa wat kon doen. Echt aandacht voor haar en luisteren naar al haar prachtige verhalen. Samen lezen, met de pop spelen, of eten in haar restaurantje. Ik merk dat er minder weerstand vanuit haar is. En dat ze meer met Koen wil doen nu.
  • Ik werk efficiënter. Doorgaans heb ik veel tijd en maakt het niet uit als ik er lang over doe. Nu was mijn tijd beperkt. Lisa aan het eten, Koen in de wipstoel, mooi dan kan ik 5 minuten de vaatwasser uitruimen. Of naar boven om de was te halen.
  • Ik neem meer verantwoordelijkheid. Deze week was ik me bewust van het feit dat als ik het niet doe, dat niemand het doet. Voorheen als PM weg was, was het huis ontploft en ruimde ik alles de avond voor hij thuis kwam op. Nu heb ik tussendoor opgeruimd of s’ avonds als de kids in bed lagen. Ook het huis afsluiten, boodschappen en de was, het was mijn verantwoordelijkheid deze week. De bubbels lekte, hup direct actie! Meestal regelt PM dit soort dingen. Het was mooi om te ervaren en het maakt me alert hoeveel PM doet zonder dat ik me er bewust van ben.
 • Ik heb respect gekregen voor alle single moms en alle vrouwen met een reizende partner. Good job lady’s!

Ook weet ik dat het naar bed brengen goed gaat en hoef ik me geen zorgen meer te maken als PM het een keer niet redt om op tijd thuis te zijn.

Wat was het zwaarste?

Zondag was heel pittig! We hebben gezellig met ‘ome Boes’ een klein rondje over de Proef-eet gelopen. Ook zaten er 3 tandjes te drukken bij Koen en wilde hij alleen maar drinken of op mij liggen. Niet op zijn speelkleed, niet in de wipstoel en niet in zijn bedje. Dan begon hij te krijsen, zo zielig!

Ik heb Koen veel gedragen. Lisa probeer ik niet te tillen en zeker niet van de ene plek naar de andere plek te verplaatsen, maar met Koen kan ik niet anders. En Koen weegt ondertussen ook bijna 8 kilo. Hij wilde ’s avonds niet slapen van de pijn en om 10 uur sliep hij nog niet. Ik was gebroken, ik had zoveel pijn en de tranen liepen over mijn wangen. Ik heb hem een zitpil gegeven en bij mij in bed gelegd. Binnen 2 minuten was hij vertrokken en kon ik hem toch nog in zijn bedje leggen.

Zo’n dag betekent dat er minder tijd voor Lisa was. Ze was zo lief voor Koen! Kusjes geven, aaien en zijn bijtring pakken. ’s Avonds in bed heb ik haar verteld dat ik trots op haar bed dat ze zo’n lieve grote zus is, dat ik me realiseer dat ze vandaag weinig aandacht heeft gehad en dat we morgen extra samen zouden spelen. Ze was maandag vroeg wakker, alsof ze de tijd goed wilde benutten :).

Het gelukkigste meisje van de wereld

De 9 dagen zijn bijna voorbij en mijn lief komt morgen weer thuis. Yes!! Heel fijn! Het was fysiek zwaar, ik heb PM gemist en toch was het goed om dit te ervaren. Ik kan niet wachten tot zijn sterke knuffelarmen weer om me heen zijn, hij heerlijk gek doet met de de kindjes en weer lekker voor ons kookt. Ik besef me heel goed dat ik het gelukkigste meisje van de wereld ben met iemand zoals PM aan mijn zij. Thank you liefie!

Ben jij wel eens voor langere tijd alleen met de kinderen? Wat is jouw tip? Ik vind het leuk als je reageert.